UGAL

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a pus bazele asistenţei medicale. (conform Agerpres)

Florence Nightingale a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci erau considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare.

Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, siguranţa, informarea şi recuperarea pacienților. În întreaga lume există peste 20 de milioane de asistenţi, aceștia fiind, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii pe care unii oameni, aflați în zonele defavorizate, ajung să îi consulte în timpul vieții.   

În cadrul Facultății de Medicină și Farmacie de la Galați există programele de studiu: Asistență medicală generală și Moașe la Galați dar și Asistență medical generală la Enna, în Italia, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali si Moaşelor din România.

Urăm asistenților medicali din România sănătate, realizări frumoase, să se bucure de respectul colegilor și de gratitudinea pacienților. La mulți ani!

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email