UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Litere, este implicată într-un proiect de cercetare exploratorie (PCE 2021 - Cercetare fundamentală și de frontieră), alături de Institutul de Istorie și Teorie Literară "G. Călinescu" și de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” ale Academiei Române.

Proiectul se numește „Soluții digitale inteligente pentru cercetarea și diseminarea literaturii române vechi și premoderne” și își propune implementarea unei platforme digitale inteligente (INTELLIV) care să permită servicii de căutare avansată în cadrul unor colecții de referință academică plasate în perimetrul de cercetare al literaturii române vechi și premoderne, realizate în cadrul Institutului de Istorie și Teorie literară „G. Călinescu” al Academiei Române (Enciclopedia literaturii române vechi; Cronologia literaturii române vechi; Texte fundamentale ale literaturii române vechi).

Echipa de cercetare, condusă de Acedemicianul Eugen Simion, reunește specialiști din cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară "G.Călinescu" al Academiei Române, Universitatea Politehnică din București - Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române. Din partea Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați participă la proiect prof. dr. Simona Antofi și prof. dr. Nicoleta Ifrim.

Accesul în platforma INTELLIV se va realiza prin dezvoltarea de instrumente software de căutare automată și analiză semantică, având ca suport tehnici de prelucrare a limbajului, menite să permită analiza și clusterizarea unor cantități importante de informații și materiale aferente spațiului cercetării vechii noastre literaturi în extensia lui sincronică și diacronică (studii de istorie și critică literară dedicate literaturii vechi, ediții critice/ diplomatice, cartografie specializată pe difuzarea scrierilor vechi românești, evoluția topicelor emergente tematic, estetic s.a. precum și observarea diferențelor stilistice de-a lungul etapelor limbii române literare).

Durata de implementare a proiectului este de trei ani.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email