UGAL

1 Aprilie este, pentru ornitologi, Ziua Internațională a Păsărilor. Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului are la bază Convenţia Internațională pentru Protecția Păsărilor, semnată la 1 aprilie 1906 și promovează principii legate de protecția acestor animale, prin ocrotirea habitatelor lor. 

În România, sărbătoarea îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind marcată, mai ales, în şcoli. Elevii instalau în prima zi a lunii aprilie sau în duminica apropiată, cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsari în timpul iernii. Această tradiţie a fost reînviată în 1993 de Societatea Ornitologică Română. Din luna martie a anului 1994, Ziua Păsărilor este sărbătorită, în țara noastră, în fiecare an.

Ziua Internațională a Păsărilor este marcată și de UNESCO, în programul „Omul și biosfera”. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie centenară, are drept scop educarea tinerii generații pentru a avea grijă de păsările sălbatice.

Păsările au inspirat, de-a lungul timpului, poeți, artiști, ingineri (mai ales din industria aeronautică). Sunt veritabili sanitari ai pădurilor, împrăştie seminţe, fertilizează solul, oxigenează aerul şi contribuie la stabilizarea climei, iar ca atracţii turistice (prin zone unde se poate face birdwatching) sprijină economia. În plus, deoarece se află în vârful lanţului trofic, păsările sunt un adevărat indicator al stării generale a biodiversităţii.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email