UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, partener în consorțiul proiectului „Jointly preparing the conditions in the agricultural and connected sectors in the BSB area for the digital transformation” - BSB Smart Farming, a participat la evenimentul virtual “Official launch of the BSB Smart Farming Platform”, în care a avut loc lansarea oficială a platformei digitale pentru agricultură inteligentă – ADI Platform (https://adi-platform.com/).

Platforma a fost dezvoltată cu scopul de a pregăti condițiile necesare modernizării digitale a domeniului agricol și sectoarelor conexe, din bazinul Mării Negre, constituind unul dintre principalele rezultate ale proiectului.

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului de business și industrie, mediului academic și de cercetare, autorități și instituții publice, membri ai societății civile, alături de coordonatorii locali din cele șase țări partenere, respectiv Pieriki Anaptixiaki S.A.-O.L.A. (Grecia), Business Agency Association - BAA (Bulgaria), Armenia Enterprise Fund (Armenia), Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați - UDJG (România), Iakob Gogebashvili Telavi State University - TeSaU (Georgia) și Centrul de Consultanță în Afaceri - BAC (Republica Moldova).

Platforma inovatoare ADI oferă informații despre modalitățile de optimizare a producției în fermele agricole, atât cantitativ cât și calitativ, prin furnizarea de date utile cu privire la cele mai noi tehnologii disponibile în domeniu, mașini agricole inteligente, senzori, IoT, vehicule aeriene fără pilot (drone), sisteme robotizate și inteligență artificială aplicată în agricultură etc. Totodată, platforma oferă posibilitatea stabilirii unor legături transfrontaliere între părțile interesate (stakeholderi) din zona bazinului Mării Negre, în vederea schimburilor de experiență și comerț. De asemenea, pe platformă se pot găsi exemple de surse de finanțare dedicate fermierilor, povești de succes și informații despre startup-uri inovatoare în domeniu. Conținutul disponibil pe platformă este tradus în cinci limbi, respectiv greacă, bulgară, armeană, română și georgiană, pentru a facilita accesul utilizatorilor la informațiile pregătite de partenerii din consorțiu.

Obiectivul general al proiectului BSB Smart Farming este de a dezvolta și implementa un model replicabil și transferabil pentru pregătirea condițiilor care să asigure transformarea digitală în agricultură și sectoarele conexe din zona bazinului Mării Negre. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, fiind implementat în perioada 2020-2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți accesa https://bsb-smartfarming.com/.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email