UGAL

O echipă a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, formată din Mihaela Cristescu, Adina Popescu, Aurelia Nica și Daniela Cristina Ibănescu, împreună cu un angajat al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea (Gheorghe Bucur) au capturat o nurcă europeană la vest de Isaccea, ceea ce reprezintă cea mai vestică înregistrare recentă a nurcii europene din Rezervația Biosferei Delta Dunării și, în același timp, din România!

Daca în zona inundabilă Isaccea – Tulcea există mai multe observații din ultimii 20 de ani la nurca europeană, la vest de Isaccea nu avem informații recente. Anul trecut a fost organizată o expediție între Cotul Pisicii și Isaccea pentru identificarea prezenței prin mai multe metode, însă fără succes.

La planificarea expedițiilor pentru anul 2022, pentru zona Cotu-Pisicii – Tulcea (în cadrul proiectului „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este responsabilă pentru investigațiile dintre Cotul Pisicii și Tulcea - Dunărea și Complexul Acvatic Somova – Parches) s-a luat decizia de a fi repetate investigațiile în aceleași zone din anul 2021, considerând de o maximă importanță dovedirea prezenței actuale a nurcii europene aici.

Pe de o parte cunoașterea cu mare acuratețe a distribuției nurcii europene dar mai ales ne permite să putem considera (și a încerca să dovedim în viitor) că nurca este prezentă și mai departe de Cotul Pisicii (de exemplu Valea Prutului și Balta Mică a Brăilei)!

În cadrul proiectului „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” COD MYSMIS 2014+ 123322, subactivitatea - a7 I a3 Inventarierea şi cartarea speciilor de mamifere, echipa de cercetători și personal suport (coordonați de dr. Marinov Mihai) ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării - Tulcea, împreună cu echipa Universității „Dunărea de Jos” din Galați, precum și alți experți subcontractați realizează monitorizări și cercetări la mamiferele de interes comunitar din RBDD/ROSCI0065.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email