UGAL

Ziua Internațională a Limbii Materne este celebrată anual la 21 februarie și promovează diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. Ziua Internațională a Limbii Materne atrage atenția asupra bogatei diversităţi culturale universal, prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.

Tema din 2022 a Zilei internaţionale a limbii materne este "Folosirea tehnologiei pentru învăţarea multilingvă: provocări şi oportunităţi", prin care se doreşte evidenţierea rolului potenţial al tehnologiei în promovarea educaţiei multilingve şi spijinirea unei predări şi învăţări de calitate pentru toţi.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea acesteia şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol, potrivit potrivit www.un.org.

Proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, Ziua Internațională a Limbii Materne a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000. Data aleasă aminteşte de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne ''bangla'', drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie, potrivit www.un.org.

Sursa foto: art-educational.ro

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email