UGAL

4 februarie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, zi menită să crească nivelul de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune, să îmbunătățească mecanismele de prevenție și educația profilactică în domeniu. La acest moment, 1 din 4 decese la nivelul Europei este cauzat de cancer, România situându-se pe locul 3 în ierarhia continentului în ceea ce privește mortalitatea din cauze oncologice, prevenibile prin investigații, tratamente și controale periodice.

Pandemia de Covid-19 a afectat considerabil pacienții bolnavi de cancer din cauza întârzierii depistării, amânării șau modificării tratamentelor.

Cel puțin o treime din cancere pot fi prevenite prin alegeri sănătoase de viață, anunță Organizația Mondială a Sănătății. O alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți optime și mișcarea fizică sunt elemente la îndemână care pot preveni uneori apariţia acestei maladii. Alte măsuri  pot reduce factorii de risc: renunțarea la fumat, (fumatul a fost asociat cu 15 tipuri de cancer - oral, pulmonar, de stomac, de ficat, de colon si ovarian, precum si cu anumite tipuri de leucemii), evitarea alcoolului, evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete, evitarea expunerii la radiații și substanțe nocive la locul de muncă, evitarea infecțiilor cronice prin vaccinare (virusurile determină aproximativ 16% din cancere la nivel global. Cele mai frecvente forme sunt cancerul pulmonar, de prostată, colorectal , mamar, cervical și de stomac – unele dintre ele fiind asociate cu infecții cu virusurile hepatitice B si C (HBV si HVC), papilomavirusul uman (HPV) sau Helicobacter pylori  (H. pylori).

Tema zilei, în 2022, este „Îngrijire fără discriminare”. Se doreşte creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici și medii, și care costă vieți.

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email