UGAL

2 februarie a fost desemnată Ziua Mondială a Zonelor Umede pentru a sărbători semnarea, în 1971, a Convenției Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede, adoptat sub egida UNESCO. România a aderat la Convenția Ramsar la 21 septembrie 1991, prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor acesteia. Până în prezent, au mai fost înscrise pe lista Ramsar alte 19 zone de importanţă internaţională, dintre care cele mai cunoscute sunt: Complexul Piscicol Dumbrăvița, Parcul Natural Porţile de Fier, Lacul Techirghiol, Lunca Mureşului dar și Insula Mică a Brăilei.

Aflate la graniţa a două sisteme fizice şi ecologice diferite (acvatic şi terestru), zonele umede sunt, din punct de vedere al biodiversităţii, printre cele mai productive ecosisteme din lume. Iar pentru comunitate au o importanță deosebită: constitutie valoroase resurse de apă şi au un rol esențial în circuitul apei în natură; funcționează ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei; îmbunătățesc calitatea aerului la nivel local; pot constitui resurse valoroase de biomasă vegatală, peşte, cherestea, lemn pentru foc; reprezintă o adevărată “centură de siguranță”  pentru reducerea inundaţiilor și prevenirea dezastrelor în zonele locuite; îmbunătățesc aspectul peisagistic și oferă spaţiu verde pentru relaxare etc.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Științe și Mediu a derulat și este în curs de implementare a unor proiecte importante de protejare și monitorizare a mediului înconjurător. Unul dintre acestea este Monitox - BSB27, derulat în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” din Tulcea, Institutul de Zoologie, Chișinău, Republica Moldova, Institutul Tehnologic al Macedoniei de Est și Traciei, Kavala, Grecia și Institutul de Geologie și Seismologie, Chișinău, Republica Moldova. Rezultatele acestui mare proiect sunt disponibile pe pagina https://www.monitox.ugal.ro/aproximativ index.php/it-platform. Un alt proiect în curs de implementare la U.D.J.G. este REXDAN -„Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”, în valoare de 20 de milioane de euro, în urma căruia Galațiul va avea cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE. 

Sursa foto: www.eventlas.com

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email