UGAL

Autor: Lucian Vasile Petroaia
Data apariției: 2022
Domeniu: ------
ISBN: 978-3-643-91502-3
Nr. pagini: 512
Format: 16 x 23,5 cm.
Editura: LIT Verlag, Münster-Berlin

Teza de doctorat despre Liturghier a pr. conf. Lucian Petroaia aduce iarăşi în atenţia cercetătorilor cea mai importantă carte de slujire a preotului ortodox, Liturghierul. Dacă în 2014, în Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos apărea prima ediţie a acestei teze de doctorat, cu titlul Liturghierul românesc, tezaur de cultură şi spiritualitate. Studiu asupra ediţiilor în limba română, la finalul anului 2022 a apărut ediţia a doua, în limba engleză, revizuită şi adăugită, în prestigioasa Editură LIT-VERLAG, Münster-Berlin. Cartea a apărut cu susţinerea financiară a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Din perspectivă istorică, autorul a identificat şi investigat atent toate ediţiile de Liturghier tipărite în spaţiul românesc, de la 1508 şi până la zi; din punct de vedere al analizei conţinutului Liturghierului, el urmăreşte evoluţia rânduielii Liturghiei, de-a lungul a 500 ani, comparând adesea textul Liturghierului românesc cu cel al Ieratikon-ului grecesc şi Slujebnik-ului slav. Abordarea interdisciplinară subliniază rolul esenţial pe care cultul liturgic ortodox l-a avut pentru afirmarea culturii române, în peisajul culturii europene şi universale.

Apariţia acestei cărţi în limba engleză va facilita, pentru cercetătorii şi teologii ortodocşi, dar şi din alte Biserici şi spaţii culturale, mai buna cunoaştere a spiritualităţii româneşti ortodoxe, cu ethosul său liturgic, la a cărui configurare au lucrat atâţia oameni importanţi, care au generat valori culturale nemuritoare. Între acestea se află şi Liturghierul, cu exemplare tipărite atât de frumos, în vechime şi în actualitate, dar mai ales cu textul său, care parcurge un drum lung de la etapa limbii române de epocă şi până la cea a limbii române moderne, la a cărei maturizare a contribuit substanţial.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email