UGAL

Colegul nostru, matematicianul Ioan Totolici ne-a părăsit în după-amiaza zilei de 9 decembrie 2023, aşa cum a trăit, discret şi demn. O persoană riguroasă, atentă, uneori severă dar întotdeauna dreaptă, profesorul Totolici şi-a lăsat amprenta asupra generaţiilor de studenţi al căror dascăl a fost în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

A fost călăuză pentru zeci de generaţii de studenţi şi cu aerul lui calm, sfătos, cald şi extrem de înţelept a fost un exemplu demn de urmat în şcoală, familie şi în societate. Modestia, calmul, tactul şi generozitatea i-au călăuzit întotdeauna paşii.

Ioan Totolici s-a născut în august 1942, în familia preotului Totolici din Smulți, comuna Cudalbi, județul Galați. A absolvit Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Galați ca șef de promoție în anul 1960, urmând apoi cursurile Facultății de Matematică-Fizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași cu rezultate foarte bune. În perioada 1966-1969 este profesor de matematică la Liceul nr. 8 (actual „Gh. Asachi”) din Galați.

Din 1970 și până când s-a pensionat în anul 2005, a fost cadru didactic la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. A ocupat prin concurs funcția de asistent universitar, iar din 1975 funcția de lector universitar.

Din anul 1982 a fost doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara în domeniul „Algebră și Logică matematică”, iar din 1990 doctorand la Universitatea din Cluj în domeniul „Ecuațiilor cu derivate parțiale - Metoda Elementelor Finite pentru aproximarea numerică a soluțiilor problemelor la limită în spații variaționale”.

Noi, colegii din Departamentul Matematică-Informatică, îl vom purta tot timpul în amintirea şi în sufletul nostru.

Dumnezeu să-l odihnească în linişte şi pace pe acest om de o bunătate rar întâlnită!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email