UGAL

La 19 septembrie 2023, s-a stins din viață prof. univ. dr. Valentin Țurlan (n. 6 septembrie 1938, com. Voinești, jud. Dâmbovița). Cariera sa academică a început la 15 septembrie 1960, prin repartiție guvernamentală, la sfârșitul studiilor universitare absolvite la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere, secția limba și literatura română – istorie.

Sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. doc. Gavril Istrate, și-a susținut doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu lucrarea Terminologia pescuitului în zona Dunării (1973). A parcurs, în chip firesc, toate treptele carierei didactice din învățământul superior. În cei 45 de ani de activitate didactică, a fost titularul cursurilor de Lingvistică generală, Limbă română contemporană. Fonetică și fonologie, Limbă română contemporană. Lexicologia, Limbă română contemporană. Sintaxa și al cursului de Introducere în tehnica cercetării științifice.

Profesorul Valentin Țurlan a fost permanent interesat de activitatea științifică, participând la conferințe și simpozioane de lingvistică naționale și locale, publicând numeroase articole în reviste de specialitate („Limba română”, „Studii și cercetări lingvistice”, „Anuarul de lingvistică și istorie literară”), cursuri universitare, apărute la editura Universității „Dunărea de Jos” din Galați, și cărți de specialitate,  Lingvistica generală fiind cea mai cunoscută de toate generațiile de studenți gălățeni.

A inițiat și a coordonat apariția fasciculei  „Limbă și literatură” din seria Analelor Universității  „Dunărea de Jos” din Galați.

Activitatea sa științifică se completează cu participarea, în cadrul Institutului de Filologie Română „A.Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, la elaborarea lucrării Tezaurul toponimic al României. Moldova. Volumul I. Repertoriul istoric al unităţilor administrativ-teritoriale. 1772-1988. Parte I, A. Unităţi simple (Localităţi şi moşii), A–O, Bucureşti, Editura Academiei, 1991, Dragoş Moldovanu (coordonator) și Valentin Țurlan (colaborator); volumul a obținut Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române.

În cadrul Universității  „Dunărea de Jos" din Galați, a fost șef de catedră și decan al  Facultății de Litere, Istorie și Teologie (1996-2000), preocuparea sa fiind  crearea unui colectiv de cadre didactice bine pregătite în domeniu. Profesorul Valentin Țurlan a încurajat permanent tinerele cadre didactice să se perfecţioneze profesional, prin participarea la conferinţe internaţionale şi naţionale, prin publicarea de studii și lucrări științifice şi prin finalizarea tezelor de doctorat.

Pe plan didactic, a coordonat numeroase lucrări de licenţă, a participat, ca preşedinte sau coordonator, la foarte multe lucrări de gradul I pentru profesorii din ciclul preuniversitar. Activitatea Profesorului Valentin Țurlan a fost legată de mediul preuniversitar, fiind inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Galați.

Spre sfârșitul carierei universitare, meritele sale deosebite în domeniul învățământului și al cercetării au fost recunoscute oficial prin acordarea Ordinului „Meritul pentru Învățământ” clasa I (2004), iar colegii de la Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism i-au dedicat volumul Omagiu profesorului Valentin Țurlan cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani,  publicat în primul număr al revistei  „Lexic comun / Lexic specializat”, Fascicula XXIV a Analelor Universității „Dunărea de Jos” din Galați (2008), volum coordonat de Doina Marta Bejan, Virginia Lucatelli și Oana Cenac.

Profesorul Valentin Țurlan a rămas și va rămâne în memoria generațiilor de studenți prin profesionalism și exigență, iar în memoria celor care au avut șansa și onoarea să-i fie colegi, prin atitudinea corectă, colegială și responsabilă în luarea deciziilor pentru catedră și pentru facultate, deopotrivă.

 

Dumnezeu să-l poarte spre lumină!

 

Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism

Facultatea de Litere

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email