UGAL

ITTC (International Towing Tank Conference) are o lungă istorie, începând practic cu anul 1933 când reprezentanții a 23 de organizații de cercetare din 10 țări și superintendenți reprezentând 9 organizații, având dotări experimentale, s-au întâlnit la Haga, Olanda, pentru stabili o procedură care să ofere o manieră corectă de evaluare privind metodele de redactare și prezentare a rezultatelor probelor de bazin.

De-a lungul istoriei de aproape 100 de ani, organizația s-a dezvoltat continuu, devenind practic forul decizional privind practicile experimentale în domeniul cercetării și proiectării hidrodinamicii navale, stabilind proceduri de efectuare a testelor experimentale dar și metode de analiză și prelucrare a datelor experimentale, acoperind, practic, toate direcțiile și specializările care concură la realizarea unui produs modern cu calități și performanțe conforme cu cerințele actuale.

ITTC este organizația care a stabilit procedurile de transpunere de la model la natură a rezultatelor experimentale prin cunoscutele metode ITTC 1957 și respectiv ITTC 1978.

ITTC a redactat reglementări clare de desfășurare  a probelor de bazin utilizate de armatorii care solicită, prin documentul referitor la specificația navei, efectuarea de probe pe modele de navă, pentru certificarea performanțelor navelor prototip, adică la scară naturală.

Organizația are în prezent membri din peste 30 de țări și peste 100 de organizații de cercetare din centre specializate pentru cercetare, universități, societăți comerciale, etc.

Este important de subliniat că programele cooperative pe diverse specialități, testele experimentale pentru validarea și crearea unor baze de date utilizabile direct în proiectarea navală și în industria offshore, sunt practic obiectivele esențiale ale organizației. Acestea constituie elemente legate de performanța în proiectare și de abordarea de noi căi și soluții privind îndeplinirea indicilor de exploatare eficientă și definirea soluțiilor moderne legate de tendințele de dezvoltare actuale.

ITTC, ca organizație, este structurată pe principalele specialități din domeniul proiectării, legate de performanța produsului navă sau structură offshore. Principalele direcții sunt abordate prin existența comitetelor:
- Specialist Committee on Ice;
- Specialist Committee on Hydrodynamic Noise;
- Resistance and Propulsion Committee;
- Specialist Committee on Operation of Ships at Sea;
- Specialist Committee on Energy Saving Methods;
- Manoeuvring Committee;
- Seakeeping Committee;
- Stability in Waves Committee;
- Ocean Engineering Committee;
- Specialist Committee on Hydrodynamic Modelling of Marine Renewable Energy Devices;
- Specialist Committee on Modelling of Environmental Conditions,
a subcomitetelor:
- SC on Combined CFD/EFD Methods;
- SC on Manoeuvring in Waves,
și a grupului:
- Quality Systems Group.

Urmare documentației transmise și pe baza raportului favorabil întocmit de Domnul Aage Damsgaard, secretar al ITTC responsabil cu primirea de noi membri și în urma sedinței Comitetului Executiv ITTC care a avut loc la Delft, Olanda, a fost aprobată primirea, ca membru plin al ITTC, a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galați, prin facilitățile experimentale existente în domeniul hidro-aerodinamicii navale la Facultatea de Arhitectură Navală.

„Considerăm că apartenența la această prestigioasă organizație internațională reprezintă o racordare a Universității „Dunărea de Jos” din Galați la circuitul mondial de valori din domeniul hidrodinamicii navale și în același timp, o șansă deosebită pentru tinerii cercetători din cadrul Facultății de Arhitectură Navală. În viitor, pe baza rezultatelor obținute, va fi posibilă prezența în comitetele ITTC a tinerilor specialiști din universitate, ca reprezentanți ai grupării la care vom fi afiliați, în grupul Europa de sud-est, alături de Spania, Franța, Italia, Croația, Grecia, Bulgaria și Turcia”, a declarat decanul Facultății de Arhitectură Navală, prof. dr. ing. Costel Mocanu.

Este important de subliniat că, urmare acestei realizări, România reapare ca membru, prin Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în toate documentele pe care ITTC le publică la nivel mondial, alături de prestigioase universități și centre de cercetare din întreaga lume.

În acest context, dezvoltarea bazei de cercetări hidrodinamice și continua modernizare a facilităților experimentale, constituie o prioritate în vederea reafirmării potențialului de cercetare – proiectare din domeniul construcțiilor navale și o deosebită șansă pentru studenții Facultății de Arhitectură Navală prin unicitatea dotărilor experimentale din România în acest domeniu.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email