UGAL

Marti, 29 August 2017,  a avut loc întâlnirea Ministrului Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, şi a Ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, cu conducerea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (Preşedintele Alexandru Cumpănaşu, Vicepresedinţii Sorin Cimpeanu, Anton Hadar şi Mihnea Costoiu).
 
În cadrul întâlnirii de lucru, prin facilitarea şi la solicitarea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, au fost decise urmatoarele:
1. A fost agreată forma finală a Ordinului privind aprobarea procedurii de acordare a facilităţilor fiscale prevăzute la articolul 60, punctul 3. din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal . Semnarea acestui Ordin este vital ca legislaţie secundară pentru stabilirea modalităţii de salarizare a personalului din proiectele CDI şi umplerea vidului legislativ ce a făcut imposibilă salarizarea acestuia în ultimele luni. Ordinul a fost semnat de către cei doi miniştri, la iniţiativa Ministrului Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, în prezenţa reprezentanţilor Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi reprezintă un succes pentru cercetarea romanească.
2. Agrearea de către Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Cercetării şi Inovării şi Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României a unui nivel maxim al salariilor brute pentru proiectele de cercetare finanţate prin programele naţionale şi internaţionale de până la 50 euro/h , fără majorarea bugetelor proiectelor sau afectarea bugetului de stat. Această reglementare se va regăsi într-o Hotărâre de Guvern ce va fi promovată în perioada imediat următoare după avizarea de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi de către Ministerul Cercetării şi Inovării dar reprezintă, de asemenea, un succes al tuturor părţilor implicate.
 
Prin această decizie, cercetătorii valoroşi vor avea o şansă în plus să rămână în România şi nu să plece la companii şi universităţi din afara ţării.