UGAL

A trecut la cele veșnice dr. ing. Simion Nicolaev, cercetător științific grad I, fost Director General al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, valoros  colaborator al universității noastre. Profund atașat de valorile pescăriei marine, cu o activitate de excepție care a făcut cinste României, apreciat și recunoscut de cercetătorii din toate statele riverane Mării Negre, dispariția dr. ing. Simion Nicolaev lasă un gol imens în cercetarea și pescăria românească.

Născut în inima Deltei, în localitatea Murighiol, începând cu anul 1966 urmează cursurile specializării Tehnica Pescuitului și Piscicultură din cadrul Facultății de Tehnologia Produselor Alimentare și Tehnică Piscicolă a Institututului Politehnic din Galați, pe care le absolvă strălucit, ca șef de promoție, în anul 1971.

Grație rezultatelor profesionale de excepție obținute pe durata studiilor universitare a optat,  cu prilejul repartiției guvernamentale, pentru Institutul Român de Cercetări Marine din Constanța, instituție în cadrul căreia și-a desfășurat  prodigioasa activitate profesională.

În perioada 1978-1985, este doctorand al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, conducător științific profesor Nicolae Dobrovici Bacalbașa, obținând în urma susținerii publice a tezei de doctorat intitulată „Căi de optimizare a construcției traulelor pelagice” titlul științific de doctor inginer în domeniul Tehnică piscicolă.

Îndelungata și excepționala carieră profesională a dr. ing. Simion Nicolaev lasă o inconfundabilă și impresionantă amprentă în domeniul cercetării oceanologice și al dezvoltării tehnologice marine, precum și cel al proiectării și construcției  echipamentelor  de pescuit utilizate de flota românească de pescuit oceanic.

Începând cu anul 1990, timp de peste 30 de ani, până la pensionare, a asigurat, în calitate de Director/Director General, managementul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare „Grigore Antipa”, contribuind substanțial, în această calitate, la sporirea vizibilității științifice a  instituției pe plan național și internațional.

Drept recunoaștere a dimensiunii impresionante a personalității sale științifice, dr. ing. Simion Nicolaev a fost onorat, de-a lungul timpului, cu numeroase și importante responsabilități: Președinte al Comitetului Național Român de Oceanografie;  Președinte al Grupului Consultativ pentru aspectele de mediu ale pescuitului (RACFOMLR)/Comisia Mării Negre; Reprezentant legal al Secretariatului tehnic al Comitetului Național al Zonei Costiere; Comisar al României în Comisia internațională pentru reglementarea vânătorii balenelor; Coordonator al Grupului de Lucru pentru Marea Neagră al Comisiei Generale pentru Pescărie la Marea Mediterană (WGBS-GFCM); Vicepreședinte al Biroului Convenției ACCBAMS; Membru în Consiliul științific al Rezervației Biosferei Delta Dunării; Expert al Școlii Doctorale a Universității „Dunarea de Jos” din Galați.

În întreaga sa cariera, dr. ing. Simion Nicolaev și-a îndeplinit nobila misiune de cercetător științific cu har, pasiune, dăruire, corectitudine, dar, mai ales, cu dragoste față de cei tineri, manifestând seriozitate, exigență dar și înțelegere, toleranță, generozitate, înțelepciune, fiind permanent un model demn de urmat pentru aceștia.

Prin dispariția dr. ing. Simion Nicolaev, România pierde o personalitate științifică marcantă, un cercetator de excepție, care și-a dedicat întreaga viață dezvoltării pescuitului și acvaculturii.

Va rămâne pentru totdeauna în sufletul comunității noastre academice și-i vom păstra memoria cu adânc respect și pioșenie!