UGAL

Plecând de la nevoia de a identifica și cuantifica impactul, vizibilitatea și relevanța activităților academice ale instituției noastre, am realizat o analiză a poziției universității „Dunărea de Jos” din Galați în patru clasamente, trei internaționale și unul național pentru anul 2019.

Clasamentul QS World University este cel mai citit clasament universitar din lume  - https://www.topuniversities.com/universities/dunarea-de-jos-university-galati - și folosește următorii indicatori: (1) reputația academică ce vizează calitatea predării și a activității de cercetare (40%); (2) succesul pe piața muncii - prin abilitățile pe care le furnizează absolvenților (11%); (3) raportul profesori/studenți ca indicator al calității activității didactice (20%); (4) numărul citărilor primite de toate publicațiile științifice ale membrilor unei facultăți, pe o perioada de 5 ani, în baza de date Elsevier’s Scopus (20%); (5) procentajul studenților și al membrilor corpului academic internaționali (5% fiecare).  Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați s-a clasat pe poziția 137 din 350, în clasamentul EECA din acest an. 

Webometrics este realizat pe baza datelor web accesibile publicului pentru peste 20.000 de universităţi din toată lumea. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se situează pe poziția a 11-a, în România, și pe locul 2153 în lume, în Ranking Web of Universities (http://webometrics.info/en/Europe/Romania). Au fost analizate 101 de instituții de învățământ superior din România, iar criteriile care s-au luat în considerare au fost impactul din mediul online, prezenţa online, deschiderea  şi excelenţa (calitatea articolelor ştiinţifice publicate în jurnale internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu). 

Metarankingul Universitar-2019 a vizat 54 de universități publice și aproximativ 37 de universități private acreditate instituțional. Scopul declarat constă în stabilirea vizibilității internaționale și a impactului, în rankingurile majore, al universităților românești analizate (https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2019/11/Metarankingul_Universitar_2019.pdf). Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este plasată pe locul 26/punctaj 1/poziția 12 (în anul 2019). În acest clasament apar, pe poziții fruntașe, instituții care nu se regasesc în clasamentele internaționale analizate.

În Top Universities in Romania 2020 (https://www.4icu.org/ro/), furnizat de către uniRank™,  Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se situează pe poziția a 13-a. Au fost analizate 78 de universități din țară. uniRank ™ este un clasament nonacademic și un motor de căutare pentru învățământul superior internațional ce conține  recenzii și clasamente a peste 13,600 de universități și colegii recunoscute oficial în 200 de țări. uniRank ™  urmărește să ofere un clasament global al universităților și colegiilor, bazat pe prezența lor web și popularitatea lor în ceea ce privește traficul estimat, încrederea/autoritatea și popularitatea paginilor web prin care oferă informații. Clasamentul ajută studenții internaționali și personalul academic să înțeleagă cât de populară este o instituție de învățământ superior dintr-o țară străină.

Prin realizarea acestor clasamente ale universitaților, la nivel mondial, se induc cerințe și se enunță noi obiective în dinamica unei universități care conduc, mai devreme sau mai târziu, la schimbări majore în ceea ce privește comportamentul și angajarea socială a unei universități și la acordarea unei atenții sporite problemelor economice și sociale legate de dezvoltare și sustenabilitate. Plasarea unei universități pe o poziție anume poate avea impact asupra reputației naționale și internaționale a acesteia. Analiza acestor clasamente arată că ierarhia propusă de Metarankingului Universitar 2019 este discutabilă, deoarece plasează pe poziții fruntașe instituții care nu se regăsesc în clasamentele internaționale, iar acestea din urmă contrazic rezultatul acestui clasament în privința universității noastre. Clasamentele ce folosesc criterii academice și non-academice poziționează Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați pe poziții de top, indicând faptul că instituția noastră se bucură de vizibilitate și impact internațional și este un actor activ în aria academică internațională. Direcționarea activităţilor de cercetare, dezvoltare și inovare, în acord cu nevoile societății, către internaționalizare, este susținută prin activitatea platformei ReForm-UDJG - un cadru modern de mobilizare eficientă a resurselor universitare de cercetare performante, puternic integrată cu activitatea școlilor doctorale în vederea creșterii eficienței, a performanței științifice, a impactului și a vizibilității. Totalitatea activităților didactice și de cercetare – dezvoltare desfășurate în instituția noastră arată cu claritate următoarele:
• este cea mai importantă instituție de învățământ superior din sud-estul României;
• funcționează în conformitate cu Carta universității, ale cărei prevederi sunt în acord cu legislația națională și cu principiile Spațiului european de învățământ superior, fiind recunoscute de toți membrii comunității universitare;
• este o instituție modernă și orientată către studenți;
• are un angajament ferm de a genera și transfera cunoștințe către societate prin:
- Educație inițială și continuă - prin programe de licență și postuniversitare pentru auto-dezvoltare și orientare în carieră, în încercarea de a răspunde cerințelor mediului social și economic;
- Cercetare, dezvoltare, inovare și transfer de tehnologie - prin creativitate individuală și colectivă în științe, inginerie, economie, arte, litere, științe exacte, științe umaniste, medicină și științe juridice. 
 
Bibliografie
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email