UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a sărbătorit, în data de 4 iunie 2019, 20 de ani de învățământ superior românesc în Basarabia.
Evenimentul a reunit, în sala de festivități a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Educației din România, ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), ai Episcopiei Basarabiei de Sud, ai Consulatelor României din Cahul, Odesa și Cernăuți, ai universităților partenere din Republica Moldova și Ucraina, autorități locale, profesori și studenți.
 Rectorul Universității gălățene, prof. dr. ing. Iulian Bîrsan a prezentat istoricul Facultății Transfrontaliere, al cărei fondator este, un istoric nu lipsit de dificultăți, ținând cont de faptul că mai multe universități din România au înființat, în anul 2000, extensiuni în Republica Moldova, însă niciuna nu a rezistat mai mult de trei ani. 

Facultatea Transfrontalieră a UDJG a rulat până în prezent 22 de programe universitare de licență și 26 de programe de masterat, numărul tinerilor care le urmează sau le-au absolvit fiind de circa 6000.
Prof. univ. dr. ing. Iulian Bîrsan a mulțumit tuturor celor ce au contribuit la dezvoltarea relațiilor de colaborare, în domeniul educației, între România și Republica Moldova și a înmânat, alături de conf. univ. dr. Gina Necula, prodecanul facultății sărbătorite, diplome de onoare și trofee.
Festivitatea a fost plină de emoție, dar și de bucurie: bucuria încununării eforturilor reunite, de 20 de ani, ale românilor de dincoace și de dincolo de Prut, care alcătuiesc, așa cum s-a spus în repetate rânduri, un singur neam.
Investiția UDJG  în educația academică a tinerilor basarabeni are o valoare uriașă pe termen lung. De altfel, la finalul ceremoniei de la Cahul, reprezentanta studenților basarabeni le-a mulțumit profesorilor gălățeni, în numele tuturor colegilor săi, pentru efortul de parcurge zilnic distanța Galați-Cahul, dându-le astfel șansa de a urma o facultate acreditată, finalizată cu diplome recunoscute oriunde în lume. Însuși primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, a mărturisit că este absolvent al unui master în cadrul universității gălățene.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email