UGAL

Începând din acest an, tinerii absolvenți de liceu care pe parcursul celor patru ani au avut rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale vor putea beneficia de Grantul pentru tineri cercetători „Regele Carol I” ce se acordă în cadrul Programului guvernamental de granturi pentru cercetare-dezvoltare și inovare.

Hotărârea de Guvern nr. 403/2017, în vigoare de la 14 iunie 2017 prevede, la Art.3, alin. 1, faptul că sunt eligibili pentru acordarea Grantului „Regele Carol I” candidații care sunt:
a) absolvenți de liceu care au obținut cel puțin o dată, în perioada studiilor liceale, locurile 1, 2 sau 3 la olimpiadele internaționale de științe și care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din România, începând cu anul universitar 2017-2018;
b) absolvenți de liceu care au obținut cel puțin o dată, în perioada studiilor liceale, locurile 1, 2 sau 3 la olimpiadele naționale de științe și care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din România, începând cu anul universitar 2017-2018.

Întocmirea listei candidaților eligibili cu încadrarea pe fiecare dintre categoriile amintite se realizează de către Ministerul Educației Naționale, se verifică și se validează de către Ministerul Cercetării și Inovării și se face publică de către acesta înainte de începerea anului universitar, până cel târziu la data de 15 iulie a anului în care se vor înmatricula candidații eligibili.

Cuantumul anual al acestui grant este între 2500 și 3500 de euro pentru laureații la olimpiadele internaționale, respectiv între 1500 și 2500 de euro pentru laureații la olimpiadele naționale și se acordă pe toată durata studiilor universitare din ciclul I – licență și, după caz, conform deciziei studentului, și din ciclul II – masterat.

Suplimentar, se mai pot acorda: 500 de euro pe an pentru fiecare beneficiar de grant, pentru participarea la evenimente științifice internaționale și/sau pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală; maximum 3500 de euro/an/echipă formată din cel puțin 5 studenți, provenind din una sau mai multe universități, pentru materiale, subansamble și subcontractări pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care acestea se prezintă și se clasifică la concursuri internaționale de prestigiu.

Sumele se asigură de către Ministerul Cercetării și Inovării în lei, la cursul stabilit de Banca Națională a României în data începerii anului  universitar din anul respectiv și se plătesc către instituția de învățământ superior la care este înmatriculat studentul.

Studentul va trebui să realizeze un raport științific cu privire la activitatea de cercetare desfășurată în cadrul grantului, pe care îl va prezenta în cadrul seminarului facultății sau al altei manifestări științifice stabilite de conducerea instituției de învățământ superior.

De asemenea, studentul va avea obligația de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul I (licență), respectiv, pentru ciclul II (master) și de a se angaja pentru o perioadă minimă de patru ani după finalizarea acestora în unități și instituții din România care fac parte din sistemul de cercetare-dezvoltare de interes național și de a desfășura activități CDI ca angajat al acestora. Se consideră la calculul duratei obligatorii de angajare și perioada efectuării și absolvirii studiilor doctorale într-o instituție organizatoare de doctorat din România, inclusiv în cotutelă.

Prin acest program se urmărește stabilizarea în țară a absolvenților de liceu cu  rezultate deosebite și atragerea acestora către domeniul de cercetare-dezvoltare românesc.
Mai multe detalii puteți afla aici: https://lege5.ro/Gratuit/ge3dgnjzg44q/hotararea-nr-403-2017-privind-aprobarea-programului-de-granturi-pentru-cercetare-dezvoltare-si-inovare-grantul-pentru-tineri-cercetatori-regele-carol-i
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email