UGAL

Facultatea de Litere
Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism al Facultății gălățene de Litere organizează, în perioada 28-29 octombrie 2016, Conferința Internațională cu tema Bătălii canonice și schimbarea paradigmelor culturale, manifestare științifică afiliată Centrului de Cercetare Comunicare Interculturală și Literatură (director - Prof. univ. dr. Doinița Milea) și Centrului de Cercetare de Istorie și Teorie Literară al Academiei Române-Institutul „G. Călinescu”, (director - Prof. univ. dr. Simona Antofi). Ediția din acest an propune spre dezbatere o problematică incitantă: schimbarea paradigmelor culturale într-o Europă contemporană a mutațiilor cultural-literare și a redefinirilor identitare.

Tema conferinței vizează modalitățile de reconfigurare ale canonului literar în spațiile culturale ale Periferiei și raportul cu „literatura lumii”. Dezbaterile, la care vor participa specialiști din mediul academic național și internațional, vor aborda fenomenul la nivelul spațiului european și nu numai, avându-se în vedere, în egală măsură, metamorfozele generate în urma implementării grilei post-coloniale în abordarea literaturilor est- și central- europene, dar și impactul avut de redefinirea istoriilor literare trans-naționale sau reconfigurarea unui model de relaționare inter-literară în spațiul de tip „world literature.”

Liniile tematice propuse de organizatori sunt: Canon literar/canon cultural. Dezbateri în câmpul studiilor culturale și literare; Canon literar național/european/multicultural; Contextualizare politică sau socială a canonului literar; Redefiniri ale spațiilor culturale geografie literară: toposuri ca Orient/Occident; Centru/Periferie, Cultură majoră/Cultură minoră; Literatura română și reașezările canonice; World Literature și vocea literară a Periferiei; Literaturi postcomuniste după căderea dominanței ideologice; Abordări interdisciplinare ale literaturii contemporane - perspective lingvistice, sociologice, filozofice și istorice; Discurs literar și media contemporană; Cultural Memory Studies  și Trauma Studies în culturile post-totalitare; Diasporas Studies și literaturile central-estice.

În același timp, conferința va deschide oportunități de colaborare în vederea propunerii unor viitoare proiecte de cercetare (la nivel național și internațional), cu partenerii din  mediul academic românesc (Facultatea de Litere, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, Facultatea de Litere, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Litere, Universitatea „Petru Maior”, Târgu Mureş, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Universitatea din Piteşti), precum și acorduri academice cu Institut für Romanistik, Universität Wien - Austria și Purdue University - S.U.A, ai căror invitați de prestigiu vor conferenția la Galați.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email