UGAL

Constantin Banu
Unul din stâlpii învăţământului superior de industrie alimentară din România a trecut în nefiinţă. A plecat „să moară puţin”  doar trupul său, pentru că această mare personalitate a învăţământului gălăţean lasă în urmă zeci de cărţi (130), contracte de cercetare (74), brevete de invenţie (10) şi o întreagă „armată” de discipoli aflaţi în ţară şi în străinătate (38 doctoranzi).

Numele profesorului Constantin BANU va rămâne de referinţă.

Posesor a 2 titluri de Doctor Honoris Causa, trebuia să primească acest titlu şi din partea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, dar starea de sănătate nu i-a permis să vină la festivitatea de decernare.

Iscoditor, tenace,  încăpăţânat, exploziv, uneori imprevizibil, profesorul Banu Constantin nu a fost niciodată comod cu cei din jur, iscând dezbateri ştiinţifice, politice, sociale, religioase, cu dezinvoltura unui copil care poartă o bombă printre musafiri, profesorul Banu Constantin oscilând între severitate, acurateţe, profunzime şi o dezarmantă grijă faţă de colaboratori, o tandră aplecare către misiunea sa de părinte.

Din mâna sa, din şcoala sa s-au dezvoltat mari personalităţi. Pentru el, dumnezeul acestei lumi a fost ştiinţa. A fost un apropiat al părintelui–profesor Galeriu, dar şi-a slujit, cu trăinicie, misiunea sa ştiinţifică! Cei care l-au cunoscut au construit. Sunt locuri şi lucruri care s-au născut în universităţi prin marea sa dăruire.

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi îi aduce astăzi un omagiu presărat de lacrimă.

Somn uşor profesore, memoria noastră nu te va uita!
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email