UGAL

Prof. Gheorghe Miron Costin
Profesorul Gheorghe Miron COSTIN a ales, de Crăciun, eternitatea....
Ne tremură pana vremelnică a scrierii pe suflet, ne doare o ciclicitate neiertătoare şi doar iubirea de Dumnezeu ne face să suportăm ideea că Marele nostru PROFESOR a ales, conform inegalabilului talent de a se juca subtil cu gluma, să ne ofere, ca dar de Crăciun, eternitatea....
Nu putem să scriem că Profesorul Gheorghe Miron COSTIN a murit pentru că PROFESORUL trăieşte încă prin noi şi este el însuşi condamnat de eternitate să fie eternitate....
 
Profesorul Gheorghe Miron COSTIN este pentru industria alimentară din România un simbol, iar pentru şcoala românească de industrie alimentară este un monument.
 
Profesorul Gheorghe Miron COSTIN este un model al nostru şi al multor generaţii pe care le-a ctitorit.
 
Profesorul Gheorghe Miron COSTIN este un model care ar putea fi urmat şi de îngeri, eleganţa sa aristocratică, profunzimea ştiinţifică, ironia fină şi metafora zâmbetului putând să le facă aripile mai înţelepte şi mai ascultătoare.
 
Profesorul Gheorghe Miron COSTIN avea repere dincolo de repere şi ne-a învăţat să visăm dincolo de vise cu o încăpăţânare dincolo de încăpăţânare. Molcoma lui căldură ardelenească ştia să sfredelească infinitul şi infinitul se năpustea asupra ucenicilor lui.
 
De aceea credem că a ales eternitatea ca dar de Crăciun!
 
Ne-a oferit moartea lui într-o zi de naştere ca simbol şi ca obligaţie.
 
S-a renăscut prin noi şi prin Domnul Isus Cristos.
 
Profesorul Gheorghe Miron COSTIN a fost, deopotrivă, om de ştiinţă, ctitor de şcoală, arhitect de suflete, meditaţie şi elevaţie, a fost paznic şi artist deopotrivă.
 
Ne place să credem că  astăzi nu a murit un model, ci s-a eternizat un părinte al şcolii de învăţământ superior de industrie alimentară.
 
Ne tremură pana vremelnică a scrierii pe suflet şi nu ştim cum să ascundem lacrima.
 
Ne doare această metaforă a morţii şi, poate, nu ştim acum să-i sărutăm lumina.
 
Drum bun Domnule Profesor în misiunea dumneavoastră spirituală, care nu putea fi alta decât Eternitatea!
 
Drum bun, Domnule Profesor, pe căile ascunse ale vegherii din ceruri, ştim că ne veţi privi cu severitate şi iubire, ca un părinte exigent şi bun!
 
Şcoala noastră este în lacrimă.
 
Ne tremură pana vremelnică a scrierii pe suflet şi ne înclinăm cu pioşenie în faţa cernelii de azi. Ea este lacrimă. Scriem cu lacrimă despre o despărțire pe care n-o vom face niciodată...
 
Date biografice (sinteză)
Din 1956 cadru didactic la Facultatea de Industrie alimentară a Institutului Politehnic din Galaţi.
Doctor inginer în Tehnologii şi echipamente de industrie alimentară - industria laptelui şi, din 1974, profesor universitar al Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.
1967-1976 - Prodecan al Facultăţii de Chimie Alimentară
1976-1978 - Decan al Facultăţii de Chimie Alimentară
A înfiinţat şi coordonat activitatea staţiei pilot de lapte şi produse lactate din cadrul Facultăţii de Chimie alimentară în perioada 1980-1990.
A format 50 de serii de ingineri pentru industria alimentară.
A realizat 15 brevete de invenţie,  din care 8 aplicate în industria alimentară.
În 1980 a primit Premiul I pentru invenţia „Produs pentru alimentaţia copiilor şi procedeu de obţinere a acestuia".
A fost timp de 25 ani redactorul coordonator al Buletinului de Informare pentru Industria Laptelui (BIIL).
A fost fondator şi preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor din Industria Laptelui din România (ASIL) în perioada 1992-1994.
A înfiinţat Editura Academica a ASIL în 1996.
Autor a peste 30 titluri de carte de specialitate şi peste 120 articole ştiinţifice de specialitate, publicate în reviste naţionale şi internaţionale.
Distins cu Premiul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Ion Ionescu Siseşti" din Bucureşti în 2006 şi 2008 pentru cărţile coordonate: „Produse lactate fermentate" şi „Alimente ecologice".
Conducător de doctorat din anul 1985; a coordonat şi finalizat peste 25 de teze de doctorat.
Coordonator a peste 60 de granturi şi contracte de cercetare ştiinţifică şi aplicativă de industrie alimentară.
 
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, de la unul până la o eternitate
Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email